Pårørende til en med stress

At være pårørende til en stress-ramt kan være en enorm belastning, især i de nære relationer til f.eks. en partner, en forælder eller et barn.

Pårørende til stressede bliver efter min mening let overset. Det er jo dem, der udadtil stadig har ressourcer og overskud og ofte dem der forsøger at finde hjælp, f.eks. ved at læse om stress på nettet. Men informationerne er en jungle og stikker i vidt forskellige retninger, og derfor kan det være svært at gennemskue, hvordan du som pårørende hjælper bedst. Skal den stressede have ro, bare aflastes en smule eller skal den stressede bare tage sig lidt sammen?

Du skal også have hjælp

Der findes masser information med anbefalinger til, hvordan du kan agere som pårørende til en stressramt – hvor de fleste behandlingstilbud henvender sig direkte og udelukkende til den stressede. Det er selvfølgelig også dem, der oftest har mest behov for hjælp, men hvis de pårørende behov for hjælp ikke bliver mødt, kan de bidrage til, at den stressede bliver endnu mere stresset – og i værste tilfælde også til, at de selv får stress.

Overvej derfor om du selv har behov for støtte og hjælp, hvis du er pårørende til en med stress.

Børn af forældre med stress

Hjælp og støtte er i høj grad aktuelt i forhold til børn, hvor en eller begge forældre er ramt af stress. Børn bliver i høj grad påvirkede af stress i familien og selvom børn oftest kun er kortvarigt i deres følelser og hurtigt er videre til det næste, betyder det ikke, at følelserne og tanker ikke fylder og rumsterer rundt i dem.

Børn har en enorm beskyttertrang over for deres forældre, og hvis de kan mærke, at mor eller far har det skidt, vil de gøre meget for ikke at udtrykke deres egen bekymring og derved bidrage til “den dårlige stemning”.

De er nogle gange (lidt for) gode til at lægge låg på deres følelser, men i langt de fleste tilfælde vil en udenforstående kunne hjælpe med at åbne op for sluserne, så børnenes bæger også kan blive tømt.

Jeg kan hjælpe dig som pårørende

Så kære pårørende. Hold øjne og ører åbne, se på dig selv og dine børn og forhold dig til eventuelle stresssymptomer. Husk at børn reagerer lidt anderledes end voksne, og derfor kan være endnu sværere at gennemskue. Mavepine, dårligt humør og “hule-tendens” er klassiske tegn hos børn, men søg hjælp og vejledning, hvis du er i tvivl.

Firma info

BodyReconnect
CVR: 39050692

Adresse

Frederiksværkvej 20 (i Frederikssund Motionscenter)
3600 Frederikssund

Ring til mig

Book tid online