Hvad er stress,
og hvem får det?

Stressede mennesker er raske mennesker, der er kommet ud af balance og stress kan ramme alle. Rent fysiologisk er der tale om en grundlæggende biologisk mekaniske, der gør os i stand til at yde en ekstraordinær indsats i en oplevet presset situation. Man kan derfor ikke sige, at det er en bestemt type mennesker der får stress. Det kan ramme alle, hvis omstændighederne er til det.

Hverdags stress, også kaldet akut stress, er i sig selv ikke farligt. Det er også det, nogle kalder “den sunde stress”, altså den stress, der gør os i stand til kortvarigt at yde noget ekstra. Vi kan sammenligne hverdags stress med små dråber, der dypper ned i et bæger og så længe der er tale om kortvarig stress i et begrænset omfang, forsvinder de små dråber af sig selv.

Oplever vi hverdags stress over en længere periode og i et større omfang, uden at vi får tømt dråberne ud af bægeret igen, kan det udvikle sig til moderat eller i værste fald alvorlig stress. I takt med at bægeret fyldes op, bliver der mindre og mindre plads til ressourcer og overskud. Til sidst flyder bægeret over, og her vil der være akut behov for professionel hjælp.

Det optimale er uden tvivl at forebygge stress, men er vi først blevet ramt af stress er det vigtigt, at der sættes ind så tidligt som muligt og helst imens der stadig er overskud og ressourcer. Man kan som tommelfinger-regel sige, at ligeså længe vi har været påvirket af stress, ligeså lang tid tager det at komme i balance igen.

Symptomer på stress

Hverdags stress

Midlertidig hjertebanken
Midlertidig rysten eller tics
Sveder
Tørhed i munden
Uro / “sommerfugle” i maven
Knugen i brystet eller maven
Akut tissetrang
Anspændthed

Moderat stress

Træthed
Dårlig søvn
Tankemylder
Uro i kroppen
Indre modstand / modvilje
Irritabel
Lettere til tårer
Indesluttet

Alvorlig stress

Glemmer ting
Fraværres
Uforklarlige smerter/sygdom
Aggressiv
Mindre social
Mave- tarm problemer
Større forbrug af stimulanser
Blødningsforstyrrelser

“Stress kan opstå af mange forskellige årsager og kan komme fra forskellige livsområder – arbejdet, privatlivet, vores tanker, og stress kan endda ”smitte”. Men når vi står midt i det, kan det være svært at finde hoved og hale i. Nogle gange er det der stresser allermest, noget vi slet ikke selv har fokus på.”

Læs mere under

Firma info

BodyReconnect
CVR: 39050692

Adresse

Frederiksværkvej 20 (i Frederikssund Motionscenter)
3600 Frederikssund

Ring til mig

Book tid online